In welke vormen zag je de literatuur terug in middeleeuwen?

Omdat het grootste deel van de bevolking in de middeleeuwen niet kon lezen of schrijven, waren er verschillende vormen waarin ze verhalen toch konden vertellen, niet via woorden op papier maar verbaal. De orale verspreiding van verhalen was het meest populairst in de middeleeuwen omdat bijna niemand kon lezen of schrijven.

Boeken

De boeken die er wel waren in de Middeleeuwen bestonden uit: handschriften of manuscripten, geschreven op perkament en later papier.(vrijwel altijd geschreven in het Latijn). Kopiisten maakten kopieën van boeken, zij schreven de boeken over. Tijdens het overschrijven veranderde de teksten vaak doordat er fouten werden gemaakt met het overschrijven of doordat er hele stukken werden overgeslagen en er later weer tussen gezet. Er waren ook kopiisten die de inhoud van de boeken helemaal veranderde omdat ze het niet eens waren met de inhoud. Dit alles zorgde dus voor tekstveranderingen.
In de Middeleeuwen werden boeken niet individueel gelezen, maar was er een voorleescultuur, de mensen luisterde in grote groepen naar een verhaal dat voorgelezen werd. 

Sonnet
Een gedicht dat bestaat uit veertien regels. Deze regels vallen uiteen in de eerste acht regels en de laatste zes, deze twee verschillende stukken verschillen in rijmschema en inhoud. De overgang wordt wending, val of volta genoemd. 

Schilderkunst

Kunstenaars werkten alleen in opdracht, dit noemen we het mecenaat. De persoon die de opdracht geeft noemen we een mecenas. De kunstenaars maakten niet meer in opdracht van de adel en de kerk hun kunstwerken, maar in opdracht van de stedelijke burgerij. De schrijvers kregen van niemand meer opdrachten, maar verloren hun maatschappelijke taak niet omdat ze nog steeds wijze lessen wilden geven en kritiek wilden leveren op allerlei zaken. De opvattingen over kunst waren in de Middeleeuwen heel anders dan nu. Met name de opvattingen over originaliteit was erg belangrijk.

Geestelijke letterkunde
De rooms-katholieke kerk had veel macht en invloed in de middeleeuwen. Monniken en nonnen verbleven in kloosters, zij moesten leven in armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Er waren verschillende kloosterorden. De geestelijke letterkunde gaat onder andere over het christendom, de belangrijkste functie van deze literatuur was er voor zorgen dat de mensen christelijker gingen leven. 

Toneel
Toneel kwam voornamelijk uit Amsterdam, het had hier een belangrijke rol namelijk een stedelijke functie.
Toneel had een belangrijke opiniërende functie, de meningen die via toneel verspreid werden moesten passen binnen de visie van het stadsbestuur. De hoofdpersonen zijn onder andere vorsten, in het verhaal komt de ondergang van de hoofdpersoon naar voren.

Lyriek liederen
Vanaf de zeventiende eeuw nam de liefde een steeds belangrijkere plaats in in de literatuur, liefdesemblematiek, sonnetten, liederen en verzen gingen hierover.

  Boekdrukkunst

Aan het einde van de Middeleeuwen ontstond de boekdrukkunst, veel boeken werden gedrukt. De traditionele hoofse romans werden aangepast aan het stedelijke publiek. De tekst werd omgezet in proza (verhaal in een doorlopende tekst, zonder rijm), ook werd vaak alleen nog maar de kern van het verhaal gebruikt, daarnaast werd ook het verhaal opgedeeld in hoofdstukken en werden er afbeeldingen bij geplaatst. Deze aangepaste  boeken noemde men een prozaroman.

Maak jouw eigen website met JouwWeb